Po Silvestri promptne upratané, bude to štandardom aj počas bežných dní roka?

08.01.2010 Prešov

Pár krátkych otázok na Mgr. Kamila Sepešiho – vedúceho oddelenia verejnoprospešných činností.
1. Ako prebehlo silvestrovské upratovanie?

Silvestrovské upratovanie sa začalo o druhej hodine ráno, takže takmer okamžite po skončení programu a riešilo sa subdodávateľskou firmou. 1.1. bola urobená námatková kontrola, na jej základe sme skonštatovali veľmi promptný a profesionálny prístup pri zabezpečovaní čistoty mesta a každopádne teda spokojnosť. O desiatej hodine ráno nebolo po megalomanských oslavách ani stopy.

2. Boli počas minulého roka dáke sťažnosti od občanov na neporiadok priamo v centre, alebo na chodníkoch, etc... ? Ako sa riešili?

V zmysle platnej legislatívy a interných smerníc MsÚ funguje obeh sťažností priamo cez odbor manažérstva kvality, ktorý ich posúva priamo na konkrétne oddelenia. Pri predvolaní sťažovateľa sa spisuje sťažnosť, v následnom procese predvolania sťažovateľa sa vyhodnocuje buď ako opodstatnená alebo neopodstatnená. V závere sa stanoví buď riešenie alebo sa vyvodí záver a prípadné doporučenia. Niekoľko sťažností evidoval aj náš odbor.

3. Akého charakteru boli najčastejšie tieto sťažnosti?

V minulom roku sme zaevidovali pár sťažností najmä na sídliskách, kde často vzniká dojem, že mesto nekoná, nakoľko okolo zábavných podnikov, či podnikov reštauračných služieb sa často vyskytuje neporiadok, avšak podľa uplatňovanej všeobecne záväznej normy by mal práve prevádzkovateľ zariadenia zabezpečiť vyčistenie jemu zodpovedajúceho priestoru.

4. Aké sú očakávania v tomto roku?

Aj keď za znečistenie zodpovedá mesto, v prvom rade je potrebné uvedomiť si komplexnejšie riešenie problému znečisťovania, ktoré súvisí často aj s nedostatočnou uvedomelosťou či aroganciou niektorých skupín obyvateľstva. Máme vypracovaný a už uvedený do praxe projekt ČISTÉ MESTO, ktorý obsahuje niekoľko súbežných malých projektov. Minulý rok v októbri sme inštalovali „antivandalské“ koše pozdĺž rieky Torysy na Sídlisku 3. , a okrem toho, že si ich už obyvatelia obľúbili, o čom svedčí ich skultúrnenie sprejermi a rôznymi plagátmi, po skúšobnej prevádzke sme skonštatovali, že plnia svoj účel.

5. V rámci tohto projektu bude teda nasledovať ich rozšírenie?

Nielen to. Plánujeme ich inštalovať aj v línii cyklistického chodníka Šváby – Sekčov. Taktiež bude vykonaná revízia na základe technického pasportu lavičiek, kde sme preskúmali existujúci stav a počet lavičiek na území mesta Prešov ( v jednotlivých mestských častiach) a v období roka 2010 bude vykonané doplnenie, resp. nahradenie nevyhovujúcich lavičiek. Taktiež sa plánuje v rámci projektu urobiť súťaž medzi školami „adoptuj si svoju lavičku“.
 

Vyberte región

mark